Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Μην αναβάλλετε την επίσκεψή σας για μια "Επόμενη Μέρα".

      Η "Επόμενη Μέρα" του Τάσου Νικάκη.

Η αφίσσα της Έκθεσης.

         Στα εγκαίνια της Έκθεσης του καλλιτέχνη Τάσου Νικάκη στην Artion Gallery (Μητροπόλεως 96) βρεθήκαμε την Παρασκευή 6 Μαρτίου και είχαμε την εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσουμε τα έργα του εικαστικού αλλά και να συνομιλήσουμε μαζί του τόσο για την τεχνική του όσο και για τις πηγές έμπνευσής του. 
         O Τάσος Νικάκης είναι ένας σύγχρονος Έλληνας καλλιτέχνης. Και με τους δύο επιθετικούς προσδιορισμούς που χρησιμοποιώ δεν εννοώ μόνο το αυτονόητο που όλοι καταλαβαίνουμε. Εννοώ ότι η τέχνη του βγαίνει μέσα από τις όψεις, τις εκφάνσεις, τα αισθήματα και τα συναισθήματα τις πτυχές (και τις πληγές τα τελευταία χρόνια), της σύγχρονης Ελλάδας.
         Πρόκειται για μία έκθεση ζωγραφικής, μικτών τεχνικών και εικαστικών κατασκευών με υλικά όπως μέταλλο, παλιά ξύλα, ακρυλικά και λάδια. Μέσω των μικτών τεχνικών που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης τα παρωχημένα υλικά μεταμορφώνονται σε συμβολικά αντικείμενα, αποκτούν μία νέα ζωή και συνεχίζουν το αέναο ταξίδι τους στο χώρο και στο χρόνο. Ο Τάσος Νικάκης δηλώνει ότι αντλεί την έμπνευσή του από την καθημερινότητα, το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του, αλλά και τις καταστάσεις που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Έντονη επιθυμία του είναι με την τέχνη του να συμμετάσχει σε μία κοινωνία που μετασχηματίζεται διαρκώς. “Με το έργο μου δεν θέλω να περάσω μηνύματα, αλλά να περιγράψω μία κατάσταση, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Τα έργα μου είναι πάντα ρεαλιστικά και αφήνω τη μετάφρασή τους στο θεατή”, δηλώνει ο εικαστικός δημιουργός για τα έργα της έκθεσης. Και στην εισαγωγή του Καταλόγου εύχεται: "Θα ήθελα η τέχνη μου να λειτουργεί ως πηγή εσωτερικής ικανοποίησης. Μια προσέγγιση απλούστερη, ρομαντική, πιο ανθρώπινη, της σχέσης μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει.Χρησιμοποιώντας μικτές τεχνικέςπαρωχημένα υλικά μεταμορφώνονται σε αντικείμενα συμβολικά. Αποκτώντας μια νέα ζωή συνεχίζουν το αέναο ταξίδι τους στο χώρο και στον χρόνο".  
"Πλυντήριο Μυαλών".
       Ο Τάσος Νικάκης έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει στο ενεργητικό του δεκαεπτά ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πίνακες, εικαστικά αντικείμενα και γλυπτά του βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε όλο τον κόσμο.

       Ο ποιητής Νίκος Πρασσάς, περιγράφει με τη δική του ματιά: "Καμιά φορά τα γεγονότα στη ζωή είναι διαφορετικά από αυτό που δείχνουν. Είτε γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο για να περάσει το «ατύχημα» ως δικαιολογία στην αβάσταγη πραγματικότητα του χρόνου που κρύβει την Αλήθεια, είτε γιατί η λύση έπρεπε να είναι η
"Η Επόμενη Μέρα".
«επιθυμητή» για να πονέσει το δίκαιο, αφού το άδικο πάντα υπερισχύει στο τέλος, έστω και μειοψηφικά"
. Και στο εισαγωγικό σημείωμα του ποιητή στον καλαίσθητο κατάλογο της Έκθεσης συνεχίζει: "Η «επόμενη μέρα» στα έργα του Τάσου Νικάκη αιμορραγεί στην αυτονόητη έννοια της πατρίδας. Διαδραματίζεται στα γεγονότα της διπλανής πόρτας, την καθημερινή προπαγάνδα που δέχεται ο άνθρωπος για το «καλό» του μέσα από τις μαριονέτες του συστήματος. Τις πορείες του για ένα καλύτερο μέλλον που δεν χαράζεται πλέον στο πεζοδρόμιο, αλλά στις σκοτεινές αίθουσες των αποφάσεων. Ανακυκλώνει την νιότη που βιώνει την αθωότητα μέσα από το φως της συμφιλίωσης και ανασαίνει στα όνειρα καταμεσίς του ήλιου, όταν λίγα λεπτά είναι αρκετά για να ευδοκιμήσει η αγάπη, όσα και λίγα αντίστοιχα δευτερόλεπτα γίνονται ικανά για να της αφαιρέσουν το βλέμμα και πάλι ως όνειρο ανέφικτο. Επικεντρώνεται στην σφυγμομέτρηση της αγωνίας για αυτό που θα επακολουθήσει στο άγνωστο μετά, που ο ίδιος μας το διηγείται εξ ίσου ουσιαστικά».
         
Με τον καλλιτέχνη Τάσο Νικάκη.
     Η έκθεση “Η επόμενη μέρα” θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 19 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4.30 μ.μ., και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου