Κυριακή 3 Μαΐου 2015

"Τα 8 βήματα της Αλλαγής"



Σεμινάριο Ηγεσίας στους «Δεσμούς Ελλήνων»

          Ο συνεργάτης μας Τηλέμαχος Παπαδόπουλος παρακολούθησε το εξαιρετικά ενδιαφέρον Σεμινάριο «Τα 8 βήματα της Αλλαγής» στον Πολιτιστικό Φορέα των «Δεσμών Ελλήνων» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν  Εθνικό Φορέα  που επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό, πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό έργο με τη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων όπως ομιλίες, περιηγήσεις, εκδόσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και άλλα. Με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του πρόσφατου Σεμιναρίου Ηγεσίας, Σας καλούμε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα των «Δεσμών» το πρόγραμμα των δράσεων του και να συμμετάσχετε ενεργά σε αυτές.  
        Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 στον Πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» (Πασαλίδη 29-Αγ. Φανούριος-Κάτω Τούμπα) πραγματοποιήθηκε σεμινάριο του Ελληνικού Ινστιτούτου  Ηγεσίας και Στρατηγικής με τίτλο «Τα 8 βήματα της Αλλαγής» . Τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: Η ανάγκη της Αλλαγής, Οι αιτίες επιτυχίας ή αποτυχίας της Αλλαγής, Τα στάδια της Αλλαγής, Μελέτη περιπτώσεων σε κάθε στάδιο και Συμπεράσματα.  Στην κατάμεστη αίθουσα εισηγητής ήταν ο κ. Δημήτρης Βαλασίδης απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος MBA του Nottingham Trent University, UΚ, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηγεσίας και Στρατηγικής, Αντιπρόεδρος της “ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM AE” , Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αντιπρόεδρος των «Δεσμών Ελλήνων». Στο σεμινάριο συζητήθηκαν μέθοδοι με τους οποίους μπορεί να επέλθει αλλαγή στην νοοτροπία των υπαλλήλων μιας επιχείρησης είτε αυτή είναι ιδιωτική, είτε κρατική.  
Ο κ. Βαλασίδης Δημήτριος
       Εξηγήθηκε ο λόγος για τον οποίο έγινε το σεμινάριο και η πραγματική ανάγκη για αλλαγή στην Ελληνική κοινωνία. Δόθηκαν παραδείγματα απλά και καθημερινά, έτσι ώστε το βήματα της αλλαγής να είναι κατανοητά από τον καθέναν από τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από το επίπεδο της εκπαίδευσης του. Στο σεμινάριο αναλύθηκε η ιστορία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια και το πώς διαφοροποιούνται οι απαιτήσεις και ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων και των  ηγετών με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Έγινε αναφορά στις ικανότητες και τις υποχρεώσεις του ηγέτη μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο ότι ο ηγέτης πρέπει να είναι ο άνθρωπος που βοηθάει τους υπόλοιπους εργαζόμενους και όχι αυτός που τους διατάζει. Επίσης συζητήθηκε το θέμα τις ευθύνης στα μεσαία και κατώτερα στελέχη μιας επιχείρησης και κατέληξε η συζήτηση – σεμινάριο  ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει την νοοτροπία που θέλει της μη λήψη ευθύνης από τα στελέχη πλην του διευθυντή.
Πολλοί οι ακροατές των ομιλιών στους "Δεσμούς"
      Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αλλαγή που πρέπει να επέλθει και στον τομέα της εκπαίδευσης των στελεχών κυρίως των κατώτερων (γιατί τα ανώτερα εκπαιδεύονται αναγκαστικά συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και προκλήσεις) και πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα δια βίου μάθησης. Ακόμα συζητήθηκε η διαδρομή, ο τρόπος και τα στάδια με τα οποία πρέπει να φτάνει η πληροφορία και ο στόχος της ηγετικής ομάδας στα υπόλοιπα στελέχη της επιχείρησης και η ζωτικής φύσεως διαδικασία που είναι αυτή για μια σοβαρή επιχείρηση. Αναφέρθηκε ο «κανιβαλισμός» μεταξύ των στελεχών μιας επιχείρησης και ερευνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους αυτός μπορεί να αποφευχθεί. Συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο προεδρεύων πρέπει να στελεχώσει την ηγετική ομάδα ανάλογα με την περίπτωση, πως μπορεί να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας και πως αυξάνεται η αποδοτικότητα των εργαζομένων.  Τέλος συζητήθηκαν διάφορα ιστορικά παραδείγματα με τα οποία οι ηγέτες πέτυχαν ή απέτυχαν να λύσουν προβλήματα ή βελτίωσαν την απόδοση του προσωπικού στην επιχείρησή τους.
       Το εν λόγο σεμινάριο ήταν πολύ ενδιαφέρον και δόθηκε πιστοποίηση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Πρόθεση του Δ.Σ. των «Δεσμών Ελλήνων» είναι αντίστοιχου ενδιαφέροντος σεμινάρια να συνεχιστούν.  Εμείς, οι «ρεπόρτερ» του Φρυκτωρού, θα επιδιώξουμε να τα παρακολουθήσουμε.

Τηλέμαχος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου