Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Έκθεση Μοντέρνας Ιαπωνικής Τέχνης στο Μ.Μ.Σ.Κ.

Μετάβαση στο Μέλλον: Η Ιαπωνική Τέχνη Σήμερα.

Καινούριος και παλιός πίνακας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο
   Συνηθίζω να επισκέπτομαι “κατά αντιπαράθεση” το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καθώς βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση αλλά κυρίως, διότι (ιδίως όταν συνοδεύομαι από τα παιδιά μου) θέλω να τα οδηγήσω να κάνουν μόνα τους τις συγκρίσεις και τους συνειρμούς στη θέαση των έργων της Ελληνικής Αρχαιότητας με τα δημιουργήματα των σύγχρονων καλλιτεχνών. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούν μόνα τους να κρίνουν την “αντίθεση” ανάμεσα στον πίνακα “Ελλάδα ευγνωμονούσα” (του Θ. Βρυζάκη)
"Κωνσταντίνου και Ελένης"
"Κενά Πεδία"
στο γραφείο του νέου πρωθυπουργού τον οποίο αντικατέστησε ο κύριος Τσίπρας με την “Αντίθεση” του φίλου του Δ. Κοκκινίδη. Κι' ας τολμήσουμε να ρωτήσουμε τα παιδιά!!! Στην περίπτωση όμως της πρόσφατης Έκθεσης Μοντέρνας Ιαπωνικής Τέχνης ομολογώ πως ξαφνιάστηκα ευχάριστα κάνοντας μια “κατάδυση” σε έναν αναζωογονητικό κόσμο χρωμάτων και σχημάτων. Με την ευκαιρία επισκέφθηκα και την Έκθεση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, κατά την τελευταία της μέρα, και δεν απέφυγα τους συνειρμούς και τη σύγκριση χωρίς να διεκδικώ τον τίτλο του τεχνοκριτικού. Επιφυλάσσομαι όμως να εκθέσω τις σκέψεις μου για την Σύγχρονη Τέχνη σε μελλοντικό μου κείμενο. 
"Please Wash Away"
     Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Μετάβαση στο μέλλον: Τέχνη από τη Νέα Γενιά της Ιαπωνίας» στο Μ.Μ.Σ.Τ. (Εγνατίας 154 Θεσσαλονίκη, εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Στην πιο σύγχρονη εκδοχή της Ιαπωνικής τέχνης μας ξεναγεί η νέα Έκθεση. Μέσα από τα έργα και τη δημιουργική ματιά των νέων Ιαπώνων καλλιτεχνών η έκθεση μας επιτρέπει να δούμε την καθημερινότητα και την έκφραση πολύ προσωπικών αντιλήψεων και συναισθημάτων, όπως διαμορφώνονται στη ζωή στην Ιαπωνία του 21ού αιώνα.
     Η έκθεση με τίτλο «Μετάβαση στο μέλλον: Τέχνη από τη Νέα Γενιά της Ιαπωνίας», συνδιοργανώθηκε από το Μ.Μ.Σ.Τ., το Japan Foundation και την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, και συγκεντρώνει 42 έργα τέχνης-πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο έντεκα νέων Ιαπώνων καλλιτεχνών που αυτό το διάστημα προσελκύουν την προσοχή διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα, στην Έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη, θα δείτε έργα των καλλιτεχνών Atsushi Fukui, Satoshi Hirose, Maywa Denki (ομάδα), Tomoyasu Murata, Tetsuya Nakamura, Masafumi Sanai, Katsuhiro Saiki, Yoshihiro Suda, Tabaimo, Nobuyuki Takahashi, και Miyuki Yokomizo. Οι έντεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν την έκθεση αντλούν το υλικό τους από το άμεσο περιβάλλον τους και παράγουν τέχνη η οποία αντικατοπτρίζει με έντονο τρόπο την δική τους προσωπική πραγματικότητα.
"Lightning" του T. Nakamura
Πίνακες μοντέρνας ζωγραφικής
     Η δεκαετία του '90 βίωσε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις αλλαγές με την απομάκρυνσή τους από τα πιο σημαντικά θέματα και την επικέντρωση της προσοχής τους σε πιο μικρούς και πιο προσωπικούς τομείς της ζωής, επανεξετάζοντας επί της ουσίας το έδαφος κάτω από τα δικά τους πόδια. Στην σύγχρονη τέχνη επίσης, έχει αναπτυχθεί μια παγκόσμια τάση οι καλλιτέχνες να ενδιαφέρονται περισσότερο για την καθημερινή ζωή και να επικεντρώνονται στην έκφραση πολύ προσωπικών αντιλήψεων και συναισθημάτων. Οι έντεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν την Έκθεση ανταποκρίνονται με παρόμοιο τρόπο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κόσμος. Αντλούν το υλικό τους από το άμεσο περιβάλλον τους και παράγουν τέχνη η οποία αντικατοπτρίζει με έντονο τρόπο την δική τους προσωπική πραγματικότητα. Η εργασία τους έχει πλούσιο οπτικό αντίκτυπο και αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διαδικασία κατασκευής πραγμάτων. Μια Έκθεση που θα επιτρέψει στους θεατές να βιώσουν την φρεσκάδα και τη ζωντάνια της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης παρέχοντας ταυτόχρονα μια ευκαιρία για ανανεωμένη σκέψη και συζήτηση σχετικά με τον θεμελιώδη αντίκτυπο και το νόημα της τέχνης.
Ο Tetsuo Shimizu
   
    Την ημέρα των εγκαινίων ο κριτικός τέχνης-Καθηγητής Tetsuo Shimizu, του Tokyo Zokei University, πραγματοποίησε μια εξαίρετη ομιλία με θέμα: «Η σύγχρονη τέχνη στην Ιαπωνία».Η συζήτηση και η ομιλία έγινε στα Ιαπωνικά με Ελληνική διερμηνεία. Σας προτρέπουμε να την επισκεφθείτε με τα παιδιά και τους φίλους σας.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154 Θεσσαλονίκη, εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Διάρκεια Έκθεσης έως 12 Απριλίου 2015. Ωράριο λειτουργίας: Πεμ.: 10.00 – 22.00, Παρ.-Σαβ.: 10.00-18.00, Κυρ. 11.00-15.00, Δευτ.-Tετ. Κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου