Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Δυό σημαντικοί Φορείς της Θεσσαλονίκης.



«Το Πανεπιστημιο αποτιμα το χθες και ανιχνευει το αυριο της Θεσσαλονικης».


Μια σημαντικη πρωτοβουλια απο δυο δραστηριους Φορεις της πολης που πρεπει να στηριξουμε.

        
Ο Πρόεδρος των Αποφοίτων κ. Π. Σαββίδης.
Στην εκδήλωση δύο πολύ σημαντικών Φορέων της πόλης μας, του
Συλλόγου Αποφοίτων ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης και της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, συμμετείχαμε την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Οι δύο σύλλογοι διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Το Πανεπιστήμιο αποτιμά το χθες και ανιχνεύει το αύριο της Θεσσαλονίκης». 

        Όπως είπε στην εναρκτήρια ομιλία ο Πρόεδρος των Αποφοίτων του Α.Π.Θ. κύριος Παντελής Σαββίδης: «Ο Σύλλογος κάνει μια
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Σ. Ανδρεάδης.
επίμονη προσπάθεια να βοηθήσει στην επαφή του Πανεπιστημίου με την κοινωνία.  Σε μια εποχή πολύ δύσκολη με την παραίτηση, μεγάλου μέρους της κοινωνίας από το δημόσιο λόγο και τη δημόσια δράση, προσπαθούμε να κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Δεν ζητάμε παρά μόνο την παρουσία σας στις εκδηλώσεις ως ενθάρρυνση της προσπάθειας. Το ζήτημα της ζωής στην πόλη είναι σημαντικό για όλους. Κανείς δεν πρόκειται να μας το λύσει αν δεν ενδιαφερθούμε οι ίδιοι».
Ακολούθως, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Οι Θησαυροί της Unesco» που δημιούργησε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ακολούθησε συζήτηση με διακεκριμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και αποφοίτους Α.Π.Θ., για το ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολυδιάστατης φυσιογνωμίας της πόλης, καθώς και στην ανίχνευση του μέλλοντός της. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Νικόλαος Τσινίκας, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ., Έλλη Τσιρλιάγκου – Μέρτζιου, Αρχιτέκτονας, ΜΒΑ, απόφοιτη του Α.Π.Θ., Δήμητρα Φουρκαλίδου – Δημοσιογράφος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ.. Συντονιστής: Γρηγόρης Τσόκας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γεωφυσικής. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Περικλής Μήτκας και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης.

       
Οι εντυπωσιακές ομιλήτριες.
Το ντοκιμαντέρ «Οι Θησαυροί της Unesco» είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει και αναδεικνύει το πλούσιο μν
ημειακό πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την αισθητική και τη σημασία των 15 μνημείων της πόλης που έχουν χαρακτηρισθεί από την Unesco Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συγκεκριμένα είναι τα μνημεία: Ροτόντα, Αχειροποίητος, Άγιος Δημήτριος, Μονή Λατόμου (Όσιος Δαβίδ), Αγία Σοφία, Παναγία Χαλκέων, Άγιος Παντελεήμων, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, Αγία Αικατερίνη, μικρή εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, Μονή Βλατάδων, Προφήτης Ηλίας, βυζαντινό λουτρό στην Άνω Πόλη και τα τείχη της πόλης, στα οποία συγκαταλέγονται ο Λευκός Πύργος και ο Πύργος του Τριγωνίου). Αναμένουμε κάποια προσεχή παραγωγή του Φορέα με τους υπόλοιπους θησαυρούς της Θεσσαλονίκης από την αρχαϊκή, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Μια μικρή αναφορά, που μας ικανοποίησε, έγινε στη χρήση του μνημείου της Ροτόντα ως αρχαιοελληνικού ναού αφιερωμένου στη λατρεία του Δωδεκάθεου, πριν αποδοθεί στη Χριστιανική και αργότερα στην Ισλαμική λατρεία.   

          
Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού.
Διαπιστώσαμε ότι μια τόσο σημαντική εκδήλωση δεν προσέλκυσε ικανοποιητικό αριθμό ακροατών καθώς και δεν είδαμε νεαρής ηλικίας πτυχιούχους στο κοινό. Καλούμε τους συναδέλφους πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής που αποφοίτησαν από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου να ενδυναμώσουν την παρουσία του επιστημόνων της Φυσικής Αγωγής στο Σωματείο των Αποφοίτων αλλά και όσους γυμναστές δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Βόρειο Ελλάδα να συνδράμουν και να εμπλουτίσουν το έργο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών με τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες αλλά και στα έντυπα των Φορέων. Οι συνάδελφοι γυμναστές θα μπορούσαν να αποστείλουν προς δημοσίευση άρθρα στο εξαίρετο περιοδικό της Εταιρείας «Θεσσαλονικέων Πόλις», αλλά και να συμμετάσχουν με εισηγήσεις και παρεμβάσεις τους στις εκδηλώσεις και τα προγράμματα που εκπονούν.

Για την παρουσίαση της εκδήλωσης οι ανταποκριτές μας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυμναστών με ειδικότητα Αθλητική Δημοσιογραφίας, Γιάννης Μπαχάς και Κώστας Ορφανίδης.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου