Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

"Εμβάτης" του Κώστα Σπυρόπουλου.

Σύγχρονη Ζωγραφική στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ο Κώστας Σπυρόπουλος
      Όσοι επισκέπτεστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι πιθανόν πολλές φορές να προσπερνάτε τις Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης που φιλοξενούνται στον χώρο διότι δεν έχετε ενημερωθεί για αυτές από κάποια πηγή (εφημερίδα ή διαδίκτυο). Χάνετε έτσι την ευκαιρία να απολαύσετε την σύγχρονη εικαστική παραγωγή. Αναζητήστε στην είσοδο σας στο Μουσείο, και αφού δείτε τις μόνιμες συλλογές (αλλά και τα εκθέματα στην αυλή του), και τις περιοδικές εικαστικές Εκθέσεις. Βρήκα εξαιρετική την Έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου “Εμβάτης”, η οποία με εντυπωσίασε με τα φωτεινά χρώματα της που ασκούν αναζωογονητική επίδραση πάνω μου αλλά και επέλεξα έργα που έχουν κεντρικό ή δευτερεύον θέμα αθλητικές παραστάσεις, όπως Το ποδήλατο” και οι “Ποδοσφαιριστής 1 και 2” που θα χρησιμοποιήσω στο μέλλον για να “ντύσω” κείμενα μου.
"Τοπίο"
"Ρεμβάζοντας"
      Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Εμβάτης» του Πατρινού ζωγράφου και ιατρού Κώστα Σπυρόπουλου. Τα επιφανέστερα ιδρύματα της επικράτειας φιλοξενούν το ένα μετά το άλλο τα έργα του, τιμώντας την γεμάτη πατριωτικά και παγκόσμια μηνύματα αλλά κι εκτυφλωτικά χρώματα τέχνη του.
Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα από το μέτρο και την αρμονία της αρχαίας Ελληνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Ο ζωγράφος μιλά για μέτρο και αρμονία και ονομάζει την έκθεση αυτή «Εμβάτης» που είναι η ακτίνα της περιμέτρου των κιόνων και της οποίας τα πολλαπλάσια δίνουν χάρη και αρμονία στους αρχαίους ναούς. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός “Τα σπίτια, ο αστικός χώρος, οι θάλασσες και οι ουρανοί, ο ήλιος και το φεγγάρι, τα κύματα, οι μυρωδιές των λουλουδιών των επιταφίων της Μ. Εβδομάδας, είναι οι μυστικοί και ανυπόκριτοι χαρακτήρες αυτού που λέμε πατρίδα και συμμετέχουν στην κίνηση του χρωστήρα που αποκαθιστά και δεν αποδίδει απλώς το φως και το χρώμα.Μιλώ για μέτρο και αρμονία και ονομάζω την έκθεση αυτή «Εμβάτης» που είναι η ακτίνα του κύκλου της περιμέτρου των κιόνων που τα πολλαπλάσιά της δίνουν χάρη και αρμονία στους αρχαίους ναούς. Το μέτρο και η αρμονία θα μπορούσε να χαρακτηρίζει μια παγκοσμιοποιημένη μορφή της «Ελληνικότητας».
"Το ποδήλατο"
"Ποδοσφαιριστής 1 και 2"
      Το μέτρο και η αρμονία θα μπορούσαν να αποτελούν τα χαρακτηριστικά μιας παγκοσμιοποιημένης μορφής της ελληνικότητας. Στόχος του καλλιτέχνη είναι να εντάξει αυτά τα «παγκοσμιοποιημένα ελληνικά» χαρακτηριστικά στο κίνημα της Pop Art, προτάσσοντας άγνωστες και ανέκφραστες πλευρές του καθημερινού βίου, του αστικού χώρου και της «καταγωγής» μας στον παρόντα και τον μέλλοντα χρόνο.
   
"Στο βενζινάδικο"
  Ο Γιώργος Κατσάγγελος, καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, εν όψει της Έκθεσης χαρακτηρίζει τον Κώστα Σπυρόπουλο “σύγχρονο εικονοκλάστη” και σημειώνει:
Ο Κώστας Σπυρόπουλος παραθέτει το θρησκευτικό με το καθημερινό, το λαϊκό με το τεχνολογικά σύγχρονο , το αρχαιοελληνικό με τα καπιταλιστικά σύμβολα και πολύ συχνά με το ερωτικό στην πιο αγοραία του μορφή. Το κοινωνικό αξιακό σύστημα δοκιμάζεται. Ο καλλιτέχνης ακροβατεί ανάμεσα στο ιερό και το βλάσφημο. Η αισθητική φόρμα που επιλέγει αυτή της pop art ή αν θέλετε της λαϊκής ελληνικής ζωγραφικής απενοχοποιεί τα νοήματα που στοιχειώνουν τον καλλιτέχνη. Η ματιά του φαίνεται αθώα, ίσως παιδική, που αναζητά το ελληνικό φως, τα έντονα χρώματα που περνούν από τον σταυρό, με μεγάλη ευκολία, στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Οι εικόνες του είναι διατυπωμένες με σαφήνεια αλλά τα νοήματα διφορούμενα. Συχνά με δάνεια από την καθημερινότητα, με μια ιδιαίτερη αίσθηση χιούμορ ίσως και σαρκασμού χρειάζονται τον θεατή που καλείται να προσθέσει τις δικές του εμπειρίες για να ολοκληρωθεί το έργο”.
Από τις 12/12/14-12/2/15, Αρχαιολογικό Μουσείο, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΑΜΘ, Ώρα: Δευτέρα-Κυριακή: 9:00 – 16:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου