Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Μια κρίση για την Έκθεση "Ταυτοετερότητα"

"Symbiosis;"
Εκ γρ το περισσεύματος τς καρδίας λαλε τ στόμα. (Λουκ. 6,45)

    Αν και δεν υπάρχει γενικά αποδεκτός ορισμός της τέχνης, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η τέχνη είναι ίδιον του ανθρώπου. Τα ζώα δεν έχουν τέχνη. Τι διαφοροποιεί τα ζώα από τον άνθρωπο; Ή ακόμη καλύτερα τι διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα ζώα; Το ότι τα κυρίαρχο στοιχείο στην συμπεριφορά των ζώων είναι το ένστικτο, το ατόφυο, ακατέργαστο ένστικτο. Η τέχνη απομακρύνει τον άνθρωπο από το ένστικτο και τον οδηγεί στα συναισθήματα, στην λογική, στην σκέψη.  Τον οδηγεί δηλαδή σε όλα αυτά τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τα ζώα.
   
Φωτογραφία του Κ. Φωκά.
Αυτές τις ημέρες διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη η 5η Μπιενάλε (
biennale = παρενιαύσιος) Σύγχρονης Τέχνης. Από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης επέλεξε και φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο «Ταυτο-ετερότητα». Σύμφωνα με το πρόγραμμα στην έκθεση αυτή τίθεται το ζήτημα του φύλου με στόχο να ανιχνεύσουν και να παρουσιάσουν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης, σε μια εποχή έξαρσης του νεοσυντηρητισμού, των
Φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών
ρατσιστικών, ομοφοβικών, λεσβοφοβικών και τρανσφοβικών συμπεριφορών, της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των διακρίσεων στη βάση της φυλής, της εθνότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου.
  Είναι δε τόσο σπουδαία η εν λόγω έκθεση που στα εγκαίνιά της κλήθηκαν να παραστούν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημαρχιακό μέγαρο.       

     Επισκέφθηκα την έκθεση και είχε φωτογραφίες που  οδηγούσαν τον θεατή στο ένστικτο αντί να τον απομακρύνουν, αντιστρέφοντας τον ρόλο της τέχνης αλλά και τον σκοπό της ίδιας της φύσης. Ο προπαγανδισμός κάθε ανωμαλίας (sic), κάθε παρά φύσιν ερωτικής επιλογής βαπτίστηκε τέχνη. Από αυτή την θέαση και οι αποκεφαλισμοί των ισλαμιστών τέχνη μπορεί να είναι.
      Όπως αναφέρει και το Ευαγγέλιο (Λουκ. 6,45) ο αγαθός άνθρωπος προσφέρει το αγαθό από το αγαθό που έχει στην καρδιά του, και ο πονηρός άνθρωπος προσφέρει το πονηρό από το πονηρό που έχει στην δική του καρδιά. Και ο ανώμαλος προσφέρει την ανωμαλία ως τέχνη από την ανωμαλία που έχει στην δική του καρδιά. Ό,τι έχει στην καρδιά του ο καλλιτέχνης αυτό θα κάνει τέχνη.
Περιηγήστε με ευθύνη σας
    Ελεύθερος είναι ο καθένας να ονομάζει τέχνη το ο,τιδήποτε, αλλά είναι απαράδεκτο αυτό να αποτελεί πρότυπο και να διαδίδεται, ειδικά από δημόσιους φορείς, ειδικά όταν αυτοί οι φορείς αηδίαζαν με τις μαθητικές παρελάσεις.
       Ως επίλογο σας συνάπτουμε ορισμένες φωτογραφίες ώστε να κοινωνήσετε της τέχνης και της ταυτοετερότητας.

Απόστολος Τζαρός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου